Σωτηρίου Μιχάλης

Σωτηρίου Μιχάλης

Σωτηρίου Μιχάλης

Ψυχίατρος

Γεννήθηκα στις Σέρρες το 1954. Είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978). Ολοκλήρωσα την ειδικότητά μου στην Ψυχιατρική στη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ (1985). Παρακολούθησα μαθήματα εξειδίκευσης στη Δανία και με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο University of London (Guy’s Hospital) στον τομέα της Ψυχιατρικής Αποκατάστασης (1986-1987). Παρακολούθησα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1994-96).

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ως ειδικός ψυχίατρος εργάστηκα ως ιδιώτης στις Σέρρες και κατέλαβα θέσεις στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Από το 2000 εργάζομαι ως συντονιστής διευθυντής στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, το οποίο πρωτολειτούργησε υπό την διεύθυνσή μου. Υπήρξα επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ (επίβλεψη ειδικευομένων ψυχιάτρων). Είμαι επιστημονικά υπεύθυνος για έργα Ψυχικής Υγείας στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Τιμήθηκα με ευρωπαϊκό βραβείο για την προσφορά μου σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (1998). Υπήρξα Σύμβουλος τη 4ης Υγιειονομικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (συντονισμός του προγράμματος Υγεία-Πρόνοια). Είμαι πρόεδρος Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας Νομών Καβάλας και Δράμας. Μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση του χάρτη ψυχικής υγείας για τα επόμενα χρόνια.

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

 • Μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ)
 • Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ψυχιατρικών Τμημάτων Γενικών Νοσοκομείων
 • Μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
 • Ιδρυτικό Μέλος του ΣΟΦΨΥ Σερρών
 • Μέλος της Εταιρείας Ιατρών-Λογοτεχνών

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 • Μέλος του Δ.Σ της Σερραϊκής Φοιτητικής Ένωσης (1975-1978)
 • Πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Αγροτικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας Νομού Σερρών
 • Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Γ. Ν. Σερρών
 • Γενικός Γραμματέσς του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών
 • Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν. Καβάλας
 • Ιδρυτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας
 • Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού (Κοι.Σ.Π.Ε) Καβάλας (σύμπραξη Δήμου Καβάλας και Τομέα Ψυχικής Υγείας Γ.Ν.Κ).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πήρα μέρος με ανακοινώσεις σε πάνω από 100 επιστημονικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξα μέλος πολλών οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων για την ψυχιατρική. Συντόνισα δύο συνέδρια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση (σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης) και πρόσφατα ήμουν πρόεδρος του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχιατρικής σε Γενικό Νοσοκομείο (Αθήνα, Μάρτιος 2014).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Το ενδιαφέρον μου για την κοινωνική ψυχιατρική και την οργάνωση υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπήρξε διαρκές. Εργάστηκα για την οργάνωση και λειτουργία Κέντρου Ημέρας στο Γ.Ν Καβάλας και Σερρών. Οργάνωσα τη λειτουργία ξενώνων αποκατάστασης στην πόλη της Καβάλας και τη μονάδας αποτοξίνωσης στο Γ.Ν Καβάλας.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αγαπώ την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Με ενδιαφέρουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό πρόσωπο των πόλεων, τις κοινωνικές πολιτικές και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αγαπώ τη μουσική χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.

ΑΠΡIΛΙΟΣ 2014

www.msotiriou.gr